Днес отбелязваме Еньовден. Празникът е наричан още и Ден на слънцето, защото

...
Днес отбелязваме Еньовден. Празникът е наричан още и Ден на слънцето, защото
Коментари Харесай

Тревите са най-лековити на Еньовден

Днес отбелязваме  Еньовден . Празникът е именуван още и  Ден на слънцето , тъй като съответствува с лятното слънцестоене. Това е и повода доста от поверията и обичаите на Еньовден да са свързани с пътя на небесното величие и култа към него.

На днешния 24-и юни Църквата уважава рождението на Св. Йоан Кръстител и постоянно обредите и традициите на двата празника се преплитат.

В българския празничен календар Еньовден стои по значение паралелно с Коледа, Великден и Гергьовден. С него са свързани  множество вярвания за слънцето, водата и лечебните растения .

Днес честват всички с името  Яне, Яна, Яница, Енчо, Еньо, Йоан, Дилян, Деян, както и всички, които носят имена на билки .

Заченат с Божията интервенция, Св. Йоан, наименуван Кръстител или Предтеча, се ражда няколко години преди Исус Христос, с цел да прокара пътя на неговото обучение измежду юдейския народ. Той първи стартира покръстването на юдеите във водите на река Йордан.
-->
Българите назовават празника Еньовден още Среди лето или Ден на слънцето, тъй като съответствува с лятното слънцестоене. Според националните вярвания на този ден " слънцето играе или трепти ", когато изгрява. Народните лечители настояват, че събраните в ранно утро на Еньовден треви са най-лековити. Хората се изкачват по високите хълмове, гледат своите слънчеви сенки и по тях гадаят за здраве.

Празникът Еньовден има разнообразни названия - Яневден - в Софийско, Иванден - в Западна България, Иван Бильобер - в Североизточна България. С него са свързани голям брой вярвания за слънцето, водата и лечебните растения.

На този ден всички би трябвало да станат рано и  да посрещнат изгрева на еньовденското слънце, с цел да усетят лековитата роса, миейки се преди път . Започне ли да се демонстрира слънчевият диск, всеки би трябвало да се обърне с лице към него и през рамо да следи сянката си. Отразява ли се тя цяла, индивидът ще бъде здрав през годината, а очертае ли се на половина - ще боледува.

В нощта против празника особена магическа мощ придобива и водата . За лекуване и гадаене при залез слънце се взима от чист сладостен извор " мълчана вода ", налята при цялостна тишина, с цел да не се погуби от човешки глас магическата й мощ.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР